Nederlands English
Welkom bezoeker, Wilt u inloggen of registreren?
Uw winkelwagen is leeg!

Interculturele communicatie een stap verder

Interculturele communicatie een stap verder
€ 45,19 Incl. BTW
Startniveau Meijerink4F
Auteur(s)Prof. dr. David Pinto
Aantal:
Bestellen
Verlanglijst
Vergelijk
Omschrijving Product informatie Extra Informatie Beoordelingen Bekijk ook

Interculturele communicatie een stap verder

Mensen uit verschillende landen en culturen komen steeds vaker met elkaar in contact. Daarbij komt men tot de verwarrende ontdekking dat elkaars taal spreken geenszins de garantie biedt dat interculturele communicatie effectief verloopt. In dit boek bestemd voor ieder die beroepsmatig betrokken is bij het werken met diversiteti,  wordt inzichtelijk gemaakt hoe de culturele normen en waarden, meer dan de taal, bepalend zijn voor denken, communiceren en handelen en hoezeer deze normen en waarden verschillen tussen westers en niet-westers georiënteerde burgers.

Inhoud (1)
Beknopt

Interculturele communicatie een stap verder

In 1990 verscheen de eerste druk van dit boek en de structuurtheorie die aan deze versie ten grondslag ligt is veel besproken, gebruikt, gedoceerd en becommentarieerd. Deze druk is, na 17 jaar, het resultaat hiervan, waarbij de kern - de cases vertaald naar de belangrijkste maatschappelijke structuren - uitgebreid is.
BibliografieInterculturele communicatie een stap verder
Springer Media, Bohn Stafleu van Loghum 1990 / 2007
pagina's 306
isbn 9789031351329
 
Doelgroep
Docent(en) / Taalcoach(es)
Productie
Over de auteur(s)Prof. dr. David Pinto is oud-hoogleraar Interculturele Communicatie (Universiteit van Amsterdam en Bar-Ilan Universiteit Israel). Hij is directeur van het Intercultureel Instituut (ICI) in Amsterdam en onder meer lid van de Raad van Toezicht van het Zaans Medisch Centrum (ZMC), de Haagse Hogeschool, de Technische Hogeschool Rijswijk en voorzitter van de Raad van Toezicht van de Katholieke Scholengemeenschap PCC.
Inhoud (2)
Uitgebreid

Interculturele communicatie een stap verder

'Helaas denken echter veel mensen dat hun wereldbeeld de enige objectieve afspiegeling van de werkelijkheid is en is er wenig bereidheid informatie te accepteren die in tegenspraak is met het eigen wereldbeeld. Dit kan tot grote problemen in de communicatie leiden.' (citaat pagina 22 en 23 / paragraaf 1.4.3)

Mensen weren informatie af die niet in hun wereldbeeld past, omdat ze bang zijn alle zekerheden te verliezen. De grootste angst is dat het zelfrespect wordt aangetast. Als bijvoorbeeld het eigen wereldbeeld onjuist dreigt te zijn door informatie, ontstaat er spanning.Door middel van van afweermechanismen wordt die spanning vermidnerd. Enkel voorbeelden van afweermechanismen zijn: 
-ontkenning
-relativering
-verdringing
-rationalisering
-projectie
-fantasie

Afweermechanismen houden het zelfrespect in stand in situaties die tot innerlijke conflicten kunnen leiden. Deze mechanismen kunnen onbewust optreden bij gesprekpartners met ver uiteenlopende wereldbeelden: een ernstig obstakel voor effective communicatie.   (citaat pagina 23 / paragraaf 1.4.4)
...
Om het ontstaan en onderhouden van menselijke contacten van menselijke contacten plezierig te laten verlopen, is het belangrijk je in de ander te verplaatsen (of althans te doen alsof). Niet iedereen is hier evengoed in.  (citaat pagina 24 / paragraaf 1.4.5)

Het referentiekader van de gesprekspartner kan ook culturele aspecten bevatten. Vooroordelen en stereotyperingen kunnen eveneens communicatieproblemen opleveren. (citaat pagina 24 / paragraaf 1.4.5)
 

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht           Goed

Voer onderstaande code in: