Nederlands English
Welkom bezoeker, Wilt u inloggen of registreren?
Uw winkelwagen is leeg!

- Musea in Nederland

Nederland heeft een rijke cultuur en veel musea's en andere attracties.
Er zijn musea voor veel verschillende onderwerpen zoals kunst, wetenschap, geschiedenis en meer.
Trek er een dagje op uit met uw familie.
Of bezoek één van de vele Nederlandse musea met een taalcoach die u in eenvoudig Nederlands meer vertelt over de kunstenaar en zijn werken.

Kunst

Rijksmuseum in Amsterdam
Het museum is gewijd aan de Nederlandse kunst en Nederlandse geschiedenis. De collectie wordt getoond in meer dan tweehonderd zalen en bestaat onder meer uit werken van Nederlandse meesters als Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals. Naast schilderkunst uit de Middeleeuwen de 18e eeuw en de 19e eeuw, stelt het museum ook beeldhouwkunst, kunstnijverheid en moderne kunst ten toon. Het bekendste werk in de collectie is De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.

Mauritshuis in Den Haag
Het Mauritshuis is een stadspaleis dat tussen 1633 en 1644 gebouwd is. Het museum geeft een overzicht van de Hollandse en Vlaamse schilderkunst van de 15e tot 18e eeuw. De collectie van het museum bestaat uit circa achthonderd schilderijen, vijftig miniaturen en twintig beeldhouwwerken. De kern van de collectie bestaat uit schilderijen uit de Gouden Eeuw.

Groninger museum in Groningen
Het Groninger Museum is gevestigd in een gebouw dat als een van de hoogtepunten van het postmodernisme geldt. Het museum heeft vier gevarieerde collecties met de thema’s geschiedenis van Groningen, kunstnijverheid, hedendaagse beeldende kunst en oude beeldende kunst.

Geschiedenis

Het Anne Frank Huis in Amsterdam
Het Anne Frank Huis is het huis waarin het Joodse meisje Anne Frank in de Tweede Wereldoorlog gedurende ruim twee jaar met zeven anderen zat ondergedoken. Het museum bezit de originele dagboeken en geschriften van Anne Frank. Een belangrijk onderdeel van het museum is het Achterhuis. Hier zat Anne Frank ondergedoken en schreef ze haar bekende dagboek. Documenten en voorwerpen van de acht onderduikers worden er tentoongesteld. In het voorhuis wordt het verhaal van Anne Frank vertelt aan de hand van stukken uit haar dagboek, foto’s, filmbeelden en historische documenten.

Maritiem museum in Rotterdam
Het Maritiem Museum Rotterdam is het oudste scheepvaartmuseum van Nederland. Het museum schenkt aandacht aan het Nederlandse maritieme verleden en beheert een collectie van een half miljoen objecten die een periode van ruim vijf eeuwen beslaan. Een pronkstuk van het museum is het oudste scheepsmodel van West-Europa. Kinderen kunnen op spelenderwijs kennismaken met de maritieme wereld in de haven van Professor Plons.

Het spoorwegmuseum in Utrecht
Het Spoorwegmuseum is gevestigd in het Maliebaanstation uit 1874. Het museum is een museaal attractiepark waar het verhaal verteld wordt van bijna 175 jaar spoorwegen in Nederland. De collectie van het museum bestaat onder meer uit stoomlocomotieven, diesellocomotieven, elektrische locomotieven, treinstellen, rijtuigen en trams. Het museum is opgedeeld in verschillende werelden. Via deze werelden maakt de bezoeker een reis door de geschiedenis van spoorwegen. De presentatie is gericht op een groot publiek met kinderen.

Airborne Museum in Oosterbeek
Airborne Museum Hartenstein is gevestigd in het voormalige hoofdgebouw van de Britse troepen tijdens de slag om Arnhem in 1944. Het museum is gewijd aan deze slag. Aan de hand van onder meer wapens, uitrustingen, video’s en foto’s wordt het verhaal over de slag verteld. Naast de reguliere collectie heeft het museum de Airborne Experience. In een ondergrondse ruimte kan de bezoeker zelf in de voetsporen van een soldaat tijdens de slag treden.

Wetenschap

Deltapark Neeltje Jans
Deltapark Neeltje Jans is een combinatie van een informatiecentrum en een attractiepark. Het waterpretpark heeft leuke attracties voor het hele gezin. Er zijn verschillende attracties zoals een zeehondenshow, een orkaanmachine, een 3-D film, een schommelschip, een waterspeeltuin en een snelle waterglijbaan. Je kunt ook een rondvaart maken om de flora en fauna in de Oosterschelde te bekijken en met een beetje geluk zie je zeehonden en bruinvissen! In het Delta Expo bezoekerscentrum kom je alles te weten over de geschiedenis en de aanleg van de Deltawerken en de watersnoodramp in 1953. Hier vind je ook een groot zoutwater-aquarium met kleurrijke anemonen, garnalen, kreeften, roggen die in de Oosterschelde leven.

NEMO Science Museum in Amsterdam
Het NEMO Science Museum is gevestigd op de fundamenten van de IJ-tunnel in een gebouw uit 1997 ontworpen door Renzo Piano. Het is het grootste science museum van Nederland. De bezoeker ontdekt hier de wereld van wetenschap en technologie, door zelf experimenten te doen over wetenschappelijke en technische ontwikkelingen op het gebied van biologie, gedragswetenschappen, informatietechnologie, maar vooral natuur- en scheikunde. Het museum is erg geschikt voor kinderen.

Naturalis in Leiden
Naturalis beheert een grote natuurhistorische collectie van 37 miljoen objecten. Deze collectie wordt gedeeltelijk in het museum getoond en bestaat onder meer uit dieren, planten, fossielen en stenen uit de hele wereld. Naturalis schenkt aandacht aan alle facetten van de natuur. In het museum reist de bezoeker van het eerste leven op aarde naar de huidige rijkdom van de natuur.

Corpus in Leiden
In Corpus 'reis door de mens' maakt de bezoeker een reis door het lichaam van de mens om vervolgens te ontdekken hoe het menselijke brein werkt. Bezoekers worden hierdoor bewust van hun eigen lijf en brein. De 'reis door de mens' wordt in groepen van maximaal 16 personen gedaan.

Futureland in Rotterdam
Futureland is gevestigd op de zeewering van de huidige Maasvlakte, met uitzicht op het nieuw ontwikkelde land. Het is het informatiecentrum van de Tweede Maasvlakte en laat bezoekers op een oppervlakte van 1.800 m² kennismaken met de vele aspecten van de aanleg van een nieuwe haven, daar waar golven, zand en wind de dienst uit maken.
 

Andere attracties

Keukenhof in Lisse (alleen maart tot mei)
De keukenhof is een lentepark in Lisse. Elk voorjaar staan meer dan 7 miljoen bloembollen in bloei met wel 800 verschillende soorten tulpen. Het is voor velen een unieke en onvergetelijke belevenis. Naast de ruim 32ha aan bloemen kunt u genieten van spectaculaire bloemenshows, verrassende inspiratietuinen, unieke kunstwerken en geweldige evenementen. Vergeet vooral de Tulpomania tentoonstelling in het Juliana Paviljoen niet.

Madurodam
Madurodam is een Nederlandse miniatuurstad. Door middel van maquettes van gebouwen geeft het een beeld van een Nederlandse stad en de Nederlandse samenleving. Alles is op schaal van 1 op 25 nagebouwd. Er zijn onder meer gebouwen uit historische binnensteden, moderne woonwijken, een luchthaven, wegen, kanalen, havengebieden, natuurgebieden en landerijen.

Zaanse Schans
De Zaanse Schans is een buurt in Zaandam. Het is formeel geen museum, maar een openluchtattractie. Er zijn historische molens en huizen te zien. Het Zaans Museum is gelegen in de Zaanse Schans.